недеља, 10. јун 2012.

Винча




   Винча је  центар винчанске културе, која представља млађенеолитску културу Европе (5500-3500 п.н.е), место које је у континуитету насељено више од 7000 година!
Винчанска култура је била технолошки најнапреднија праисторијска култура у свету и обухватала је територије данашње Србије, делове Румуније, Македоније и Босне и Херцеговине. У Винчи је настао један од првих градова у Европи. Винчани су имали стандардизовану производњу. Овде су се родили први модни и керамички дизјнери
Најстарији проналасци топљеног бакра на свету потичу са винчанског локалитета Беловоде у Источној Србији. То је цивилизација која је обесмислила рат.
А уколико се дешифрују урезани знакови на керамици, у Винчи се налази најстарије писмо на свету! 


Тај изузетан значај бледи пред оним што се затиче на самом локалитету. Локалитет је више година  затворен због клизишта које прети да сваког тренутка однесе нашу историју у Дунав. На локалитету се налази 16 домаћинстава са којим је држава у имовинско-власничком спору, а  која канализацијом свакодневно заливају 10m дебео археолошки слој земље. Осим тога, у близини се налази депонија и најмодерније складиште радиоактивног отпада у Европи (?!).
Очигледно је незаслужено третирање овог места, које је сврстано у "места од изузетног значаја". 
Ово место је од немерљивог значаја не само за идентитет Београда и Србије, већ и Европе. А може сваког тренутка да буде однешено у Дунав.
И онда ћемо постати један обичан балван без корена.  
И зато морамо да спасимо Винчу! Ако не урадимо то ми, можда селедеће генерације неће имати прилику за то!




 
Фигурина из Винче

Нема коментара:

Постави коментар

:)